Promovam performanta economica !
News!
Editia online a publicatiei tiparite "TopBusiness"
DNA
l-a citit?
,,Dezvoltarea competentelor
in transplant”
Inca doi
baieti destepti
pierd procesul
cu Hidroelectrica
Interviu cu domnul
Sergio Faleschini,
Presedintele companiei VINARTE,
creatorul evenimentului "Floare de toamna"
Un "tsunami" de solidaritate la Bruxelles si in Belgia
COLECTIV
Insolventa pentru persoanele fizice
Expozitia GENEZE
Find more about Weather in Bucharest, RO
> - click pe imagine pentru detalii -
Editia online a publicatiei tiparite "TopBusiness"
Toate drepturile de autor apartin TopBusineesNews
Reproducerea oricarei imagini sau oricarui text din acest site se poate face doar cu acordul TopBusineesNews
Potrivit art 206 Cod Penal responsabilitatea juridica apartine autorilor textelor publicate.
Editor General:
Constantin DUMITRU
Editori Seniori:
acad Florin FILIP, prof univ dr Radu MUNTEANU,
prof univ dr Corneliu TURIANU
News!
Promovam performanta economica !
Un "tsunami" de solidaritate la Bruxelles si in Belgia
Tragedia dinClubul "Colectiv", din Bucuresti a indoliat o tara-ntreaga si s-a intins ca un val urias peste sufletele romanilor risipiti in lumea larga. 
Pe 9 noiembrie 2015, a avut loc o intalnire la sediul Ambasadei Romaniei din Regatul Belgiei, la care au participat E.S. Dl. Ambasador Stefan Tinca, Dna.  OliviaToderean si Dl. Dragos Banescu - diplomati, Pr. Patriciu Vlaicu, cat si reprezentanti ai diverselor asociatii : Arthis, FARB, Rombel, Valente Umane.
De asemenea, s-au cumparat materiale si obiecte de utilitate zilnica, s-au distribuit harti cu rutele cele mai apropiate de spital, carti de citit si s-a stabilit un program in care diversi interpreti vor putea fi alaturi de familii.
Entuziasmul este raportat la posibilitatile fiecaruia si la dorinta de solidarizare cu acesti oameni de care noi toti ne simtimapropiati.  Este evident ca din motive de securitate sanitara si din motive administrative, tot acest elan trebuie organizat si dirijat spre necesitatile imediate.  …Si Belgia esteRomania…
                                                             Radio-Tv Arthis, Bruxelles
Dupa ce in 5 noiembrie, peste 500 de suflete romanesti din Belgia, s-au unit in rugaciune si respect, pentru victimele acestei teribile tragedii si pentru familiile acestora, in cartierul Ambasadei Romaniei din Regatul Belgiei, ce s-a iluminat o clipa de candele si flori, foarte multi membri ai comunitatii romanesti din Belgia si-au manifestat dorinta sa ajute persoanele ranite si familiile lor sositein ultimele zile in aceasta tara, la unul dintre cele mai performante spitale din lume pentru persoane cu arsuri, Spitalul Militar din Neder-Over-Heembeek, o comuna atasata Primariei din Bruxelles.
Multumim, pe aceasta cale Ministerului belgian al Apararii si celor care cu multa daruire au transportat cei 9 pacienti.  Statul roman asigura pentru persoanele sosite pe teritoriul Belgiei cheltuielile medicale, de masa si cazare, inclus fiind cate un membru insotitor pentru fiecare familie (un singur caz este cu ambii parinti).
Din acest punct de vedere, Ambasada Romaniei este foarte implicata si atenta la fiecare problema cu care se confrunta aceste persoane, raspunzand solicitarilor acestora dar si elanului de solidaritate a romanilor dinBelgia.
Este minunat sa fim solidari! Si noi romanii existam si putem sa fim uniti si solidari! O multitudine de initiative au avut loc in ultimele zile. S-au intocmit liste cu cei care au posibilitati de cazare, cei care doresc sa doneze sange, care sunt disponibili pentru transportul familiilor, sa se ocupe de masa acestora, sa cumpere medicamente, sa traduca etc.
Dorinta comunitatii romanesti de a-si ajuta compatriotii este extrem de mare si justificata. Tinand cont de acest formidabil elan de solidaritate, de toate propunerile romanilor din Belgia, dar si de necesitatile persoanelor carora ne adresam (ranitii si familiile acestora), a fost necesar sa ne unim, sa ne coordonam toate actiunile pentru a canaliza toate eforturile pentru aceste familii.
•Concert de muzica si dansuri folclorice

Traditii si obiceiuri de iarna din Romania

•Ansamblul folcloric Zamfira si invitatii sai : Calina Simon, Liviu Catanas, Dana, Andreea si Andrei Navala •Aniversare 2 ani Radio-Tv Arthis
Eveniment organizat în beneficiul ranitilor din incendiul de la clubul Colectiv din Bucuresti Arthis - Casa de Cultura Belgo-Româna organizeaza
Seara traditionala româneasca
Vineri 04.12.2015 la ora 19:30
De Markten - Sala Oglinzilor, et. 1, Vieux Marché aux Grains 5, 1000 Bruxelles
•Standuri de prezentare de produse traditionale romanesti

• Specialitati traditionale de mangalita

•Stand turistic al Biroului de Turism si Promovare a judetului Maramures

•Stand de obiecte si costume traditionale romanesti din judetul Gorj,
cu Mira si Florin Tantan
In colaborare cu: Zamfira, Euro-Mara Events, Asociatia Producatorilor de Produse Traditionale din Maramures, FARB, I-Art, Radio-TV Arthis, MusicArthis, Street Art Music, Asociatia parintilor romani din Belgia. In cadrul evenimentului “Povesti de iarna”

Cu sprijinul: Federatiei Wallonia- Bruxelles, Comisiei Comunitare Flamande, CoCoF, Stedenfonds.
Recitalul "Voievozii Neamului - Ctitori si martiri" incearca sa evoce, de cele mai multe ori cu ajutorul unora dintre cele mai cunoscute creatii poetice romanesti, momente ale atat de zbuciumatei noastre istorii.
Recital de poezie
Voievozii neamului, ctitori si martiri
Cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei
Arthis - Casa de Cultura Belgo-Romana organizeaza
sustinut de actorul
EMIL BOROGHINA
Membru de onoare al Teatrului National din Craiova
In colaborare cu Arthis Artists.
Cu sprijinul: Federatiei Wallonia- Bruxelles, Comisiei Comunitare Flamande, CoCoF, Stedenfonds.
Emil Boroghina s-a nascut in 1940 in orasul Corabia, Olt.
In 1963 a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale" Bucuresti, sectia Actorie, fiind apoi repartizat la Teatrul National Craiova.

Actor si regizor, in 1988 este numit director al acestui teatru, pe care l-a condus pana in anul 2000.

In prezent, Emil Boroghina este directorul Festivalului International Shakespeare, pentru care a primit in 2007 Premiul de Excelenta al UNITER.

A mai fost onorat cu premiul Academiei Romane, premiul pentru cel mai bun manager de teatru acordat de British Council si premiul "Omul anului 1995" acordat de American Biographical Institute.

Este cetatean de Onoare al oraselor Craiova si Corabia si decorat cu Ordinul National "Serviciu Credincios" in grad de Cavaler.
Sunt aduse in prim plan figuri de eroi, voievozi sau oameni simpli, care s-au jertfit in numele unor marete si sfinte idealuri, pentru apararea pamantului romanesc, pentru neatarnare si libertate, precum regele Decebal, Gelu, Mircea cel Batran, Vlad Tepes, Stefan cel Mare, Ioan Voda cel Cumplit, Mihai Viteazul, Constantin Brancoveanu, Horia, Tudor, Balcescu, Cuza, cei care au luptat pentru Independenta tarii la 1877, Mihai Eminescu, voievodul poeziei, taranii rasculati la 1907, eroii necunoscuti care au cazut pentru Neam si pentru Rege la Marasesti, Marasti si Oituz, fauritorii Marii Uniri din 1918, anonimii care au luptat pentru redobandirea Ardealului de Nord in cel de-al Doilea Razboi Mondial, cei morti in inchisorile comuniste, sau tinerii martiri ai revolutiei din Decembrie ’89.
Urmatoarea editie a Festivalulului International Shakespeare va avea loc intre 14-23 aprilie 2016, la 400 de ani de la moartea marelui dramaturg si poet englez. Tema editiei va fi „Shakespeare pentru eternitate”.
«In 30 de zile se vor putea deja trimite semnaturile» Sprijinirea publicatiilor de limba romana din strainatate, dezvoltarea legaturilor intre jurnalisti si realizarea de proiecte comune sunt cele mai importante obiective pe care si le propune Uniunea Jurnalistilor Romani de Pretutindeni (UJRP), asociatie profesionala infiintata la Viena in 23 octombrie 2015.
Congresul Diasporei, la sfarsitul lunii februarie
Lansarea Uniunii Jurnalistilor Romani de Pretutindeni la Viena:
"VOI, DIASPORA, SUNTETI NOII PASOPTISTI! "
Infiintarea Uniunii Jurnalistilor Romani de Pretutindeni a fost salutata si de noul ambasador al Romaniei in Austria, Bogdan Mazuru:
„Felicitari UJRP! Vreau ca atunci cand vom vorbi de aceasta uniune sa vorbim de mai multi in curand. Sa vi se alature si alti colegi pentru a va mari. Va rog sa scrieti cu grija pentru limba romana.
Experienta si expertiza dvs. reprezinta o bogatie a statului roman. Avem nevoie sa stim care sunt acei oameni care fac lucruri excepotionale. Sa-i invitam sa-si transfere expertiza catre omologii lor din Romania. Sa recoltam cunostintele si expertiza oamenilor din diaspora. Expertiza nu e doar a elitelor, ci si a celor care aduna cu grija capsunile sau ingrijesc batrani(…)
Voi, diaspora, sunteti adevaratii noi pasoptisti. Daca au reusit 100 de oameni sa modernizeze Romania in 1948, n-am putea noi, 3 milioane sa facem o diferenta? Haideti impreuna sa construim o altfel de Romanie. Ea este posibila si se poate prin contributia tuturor. Vom face un laborator al diasporei incercand sa aducem in Romania experienta din diaspora. Impreuna vom face lucruri frumoase si vom arata ca diaspora conteaza.”
Apoi, comunitatea este puternica atunci cand este capabila sa actioneze ca o comunitate, adica unita. Drepturile membrilor comunitatii sunt respectate in mai mare masura, iar imaginea tarii de origine este mai buna. Faptul ca ziaristii din diaspora se asociaza este un pas bun caci este un exemplu si pentru alte categorii profesionale de romani din diaspora. Sunt convins ca ne vom vedea in viitor si va uram mult succes.”
In conducerea Uniunii Jurnalistilor Romani de Pretutindeni au fost alesi: Sorin Cehan - Presedinte Laura Hant - Prim-vicepresedinte (Austria) Vicepresedinti: Cristina Sofronie (Canada), Doina Meiseles (Israel), Kasandra Nasaudean Kalmann (Spania), Andi Radiu (Italia), Ionut tene (Romania) Ruben Doran - Secretar (Austria) Constantin Hant - Trezorier (Austria) Membrii supleanti: Anamaria Daiana Maties (Germania), Ana tutuianu (Grecia), Ionica Armanca (Austria), Liviu Hopartean (Belgia), Mircea Maer (Anglia). Uniunea Jurnalistilor Romani de Pretutindeni sediu: Martinstrasse 54/L/1 1180 Viena, Austria mail: contact@free-press.net
„Dumneavoastra, presa, reprezentati o oglinda in care se uita diaspora, dar si cei din tara pentru a afla lucruri care se intampla in diaspora. Presa astazi are libertatea de a-i informa pe toti.
Diaspora este dinamica din punct de vedere cantitativ si calitativ. Sunt lucruri pe care noi nu le cunoastem. Prin presa si biserica putem afla mai multe lucruri despre romanii din diaspora - numar, calitate, categorie profesionala, sociala, probleme, etc.
Intalnirea de constituire, la care au participat jurnalisti de la publicatii din 11 tari (Italia, Spania, Marea Britanie, Germania, Austria, Grecia, Cipru, Belgia, Israel, Canada, Romania) a fost organizata de asociatia Mihai Eminescu din Viena cu fonduri proprii
Dupa sedinta de constituire si alegerea conducerii, a avut loc prezentarea publica a asociatiei, un moment festiv deschis cu o emotionanta interpretare a imnului Romaniei la pian, nai si fluier.
Cuvantul de inceput l-a avut primul presedintele ales al UJRP, Sorin Cehan, directorul Ziarului Romanesc din Germania si Anglia si al Gazetei Romanesti din Italia:
„Presa din diaspora a fost considerata fratele mic si bolnavicios al presei din Romania. Totusi, am dovedit cu timpul ca suntem merituosi si valorosi in istoria romanilor din strainatate. Nu suntem presa de mana a doua. Scriem pentru un sfert de populatia Romaniei care traieste peste hotare. Vrem sa ajutam la supravietuirea presei romane din diaspora si avem nevoie de sprijinul dvs. Sper sa avem un sprijin de la institutiile din Romania si speram sa fiti alaturi de noi.”
Referitor la Congresul Romanilor de Pretutindeni, prevazut in Legea nr. 299 din 2007 autoritatile prezente (s-au mai schimbat si se vor mai schimba, deci sa vedem). Au afirmat: „Pentru prima data, acest Congres se va face", perioada cea mai probabila fiind sfarsitul lunii februarie - inceputul lunii martie 2016.
Consiliera pentru diaspora a presedintelui Romaniei a oferit UJRP un parteneriat cu institutia prezidentiala: "Va ofer un parteneriat cu cea mai simbolica institutie a Romaniei. Presedintia are o viziune noua prin intermediul domnului Iohannis. Vede cat de pretioasa este diaspora. Inainte de a fi o problema, diaspora este o extraordinara bogatie.
O faceti mai bine decat o poate face institutul cultural. Daca romanii aleg sa citeasca un ziar decat o carte atunci aveti un rol definitoriu pentru acestia. Limba romana scrisa este esentiala pentru romanii de pretutindeni si acest lucru il faceti si dvs. jurnalistii romani de pretutindeni.”, a subliniat Irina Cornisteanu, director ICR Viena.
 
Editia Decembrie 2015