Promovam performanta economica !
News!
Editia online a publicatiei tiparite "TopBusiness"
DNA
l-a citit?
,,Dezvoltarea competentelor
in transplant”
Inca doi
baieti destepti
pierd procesul
cu Hidroelectrica
Interviu cu domnul
Sergio Faleschini,
Presedintele companiei VINARTE,
creatorul evenimentului "Floare de toamna"
Un "tsunami" de solidaritate la Bruxelles si in Belgia
COLECTIV
Insolventa pentru persoanele fizice
Expozitia GENEZE
Find more about Weather in Bucharest, RO
> - click pe imagine pentru detalii -
Editia online a publicatiei tiparite "TopBusiness"
Toate drepturile de autor apartin TopBusineesNews
Reproducerea oricarei imagini sau oricarui text din acest site se poate face doar cu acordul TopBusineesNews
Potrivit art 206 Cod Penal responsabilitatea juridica apartine autorilor textelor publicate.
Editor General:
Constantin DUMITRU
Editori Seniori:
acad Florin FILIP, prof univ dr Radu MUNTEANU,
prof univ dr Corneliu TURIANU
News!
Promovam performanta economica !
 
Un numar de 2.341de persoane, respective 921 de medici si1420 asistente medicale,
membri ai grupului tinta, participa la cursuri de formare, care sa le inlesneasca dobandirea competentelor necesare transplantului de organe, tesuturi si celule.
Cel mai mare numar de donatori se pierd datorita neidentificarii acestora in timp util. Identificarea Donatorului este Modulul 1 in cadrul cursului de Coordonare in Transplant si reprezinta baza in cadrul tuturor activita’ilor de coordonare transplant. De accea se insista pe identificarea activa ca fiind singura modalitate eficienta de a nu se pierde donatorii aflati in moarte cerebrala.
Studiul acestor pacienti in maniera care se numeste translationala de la patul bolnavului in laboratorul de cercetare si din laborator cu raspunsurile pe care le gaseste laboratorul inapoi la patul bolnavului pentru a testa acele solutii terapeutice constituie o obligatie morala a tuturor celor care desfasoara activitate clinica.
Sunt derulate 65 de programe de formare profesionala pentru medici si 57 de programe de formare profesionala destinate asistentelor medicale, oferind astfel o solutie unor probleme majore ale domeniului nostru medical: lipsa personalului specializat in transplantul de organe, tesuturi si celule si lipsa informarii asupra beneficiilor donarii de organe la nivelul populatiei
Proiectul ,,Dezvoltarea competentelor in transplant”
“Acest proiect are menirea sa difuzeze cunostiintele despre transplant in niste locuri in care e absolut necesar sa ajunga. Mai intai sa le intareasca in marele centre, de fapt, unii dintre formatori sunt liderii de programe care de-a lungul timpului au contribuit la dezvoltarea transplantului in Romania, dar nu numai.
Prin prisma acestui program, transplantul trebuie vazut ca o activitate care sa aiba rasunet pe tot teritoriul national de care sa ia cunostiinta majoritatea celor care fac parte din sistemul medical romanesc ale carui implicatii, solutii procedee si rezultate, sa fie cunoscute de toti asa incat mai multe centre sa contribuie la dezvoltarea unui asemenra program.
Cu cat mai multi membri ai corpului medical, medici si asistente si toti cei care participa la actul medical in spitale sunt constienti de ce inseamna transplant, de indicatii si rezultate, cu atat mai eficienta va fi activitatea de transplant
Raportat la media europeana, numarul de donatori in Romania este sub aceasta medie. Eforturile ANT l-au adus de undeva de la aproape zero la inceput, la 10 -20 pe an, acum am ajuns sa avem peste 100 de donatori pe an. La populatia Romaniei ar fi normal sa avem peste 300. Rata de consimtamant a populatiei fata de donare este aceeasi, este una ridicata fata de media europeana.
Activitatea corpului medical din motive obiective, de conditii de dotare, dar si din motive subiective, nu ajunge la nivelul la care ar trebui sa se situeze asa incat sa crestem numarul pana la nivelul mediei europene” a aratat prof. dr. Irinel Popescu la lansarea proiectului.
Proiectul raspunde exigentelor europene de educatie medicala continua si contribuie, astfel, la integrarea sistemului medical romanesc in retelele europene internationale. Valoarea totala a proiectului este de 88.978.625,25 lei, din care asistenta financiara nerambursabila este in valoare de 87.176.261,38 lei. Implementarea unei culturi a donatorului de organe si a transplantului de organe la nivel national este o parte integranta a proiectului.
Dupa identificarea potentialilor donator, se aplica procedura de declarare a mortii cerebrale, tara noastra avand cel mai sigur si complet protocol din lume pentru aceasta procedura.
,,Unul dintre cele mai importante lucruri pe care vrem sa le implementam prin acest curs este notiunea de donator, cum se selecteaza donatorul cum se diagnosticheaza ce organe se pot preleva in ce conditii si la ce pot fi ele utilizate.
Analizand fiecare modul al cursului sunt si aspecte particulare iata imagistica in transplant, problema cu totul deosebita si in care au fost facute progrese imense si datorita careia am reusit si noi sa imbunatatim rezultatele, citeodata char spectaculos, tipuri speciale de transplant, am mentionat transplantul medular problema diabetului si a diabetului ca boala care beneficiaza de transplant, a diabetului ca si complicatie a celor transplantati.
Nu in ultimul rand ceea ce am numit noi cercetare translationala. Pentru aceasta e nevoie sa se studieze foarte atent si evident prin cele mai avansate metode de laborator de care dispunem produsele patologice ale bolnavilor, diversele determinari sangvine care pot face diverse alte tipuri de determinari pe care le facem in prezent deci, sa faca activitate de cercetare si sa incerce sa gaseasca solutii la problemele nerezolvate.
Romania este o tara al carui potential il cunoastem cu totii si de care ne si plangem in fiecare zi: finatare precara in cercetare. in acelasi timp insa, nici noi nu putem abandona obligatia pe care o avem de a utiliza loturile mari de bolnavi cu care operam in prezent si carora incercam sa le redam sanatatea prin activitatea de transplant pentru a afla raspunsuri la intrebarile care sunt inca nedezlegate.
Este o obligatie profesionala pe care trebuie sa o ducem mai departe chiar prin cele mai precare conditii de finantare, atat cat putem sa o ducem.
Clinicienii care au acces la loturi mari de bolnavi, care trateaza asemenea loturi sunt obligati sa incerce sa vada cum ar putea fi imbunatatit prognosticul lor si ce noutati ar putea fi introduse pe baza analizei afectiunilor acestor bolnavi.
Acesta este conceptul general, un program european cu finantare generosa prin care noi dorim ca tot sistemul de sanatate romanesc sa vina mai aproape de sistemul de transplant in integralitatea lui.
Si invers,  sistemul de transplant la randul lui sa vina mai aproape de sistemul de sanatate in integralitatea lui pentru a avea un numar mai mare de donatori, sa putem cunoaste mai bine indicatiile transplantului de organe si tesuturi astfel, ca in final pe drumul acesta al integrarii europene sa ne apropiem si noi de parametrii in care functioneaza sistemele de transplant din celelate tari europene.
Si nu trebuie sa ne ducem foarte departe la Franta sau Marea Britanie sau Germania putem sa ne raportam la Polonia, Ungaria poate chiar la Austria al caror model trebuie sa ne stea in fata" a reliefat profesorul Irinel Popescu, realizatorul primului transplant de ficat din Romania.
La randul sau prof. dr.Radu Deac a subliniat ca ,,acest proiect trebuie sa depaseasca o oarecare doza de elitism, sa se discute strict medical despre acest lucru, este foarte important ca aceasta medicina de transplant sa cuprinda o mult mai mare parte a personalului medical, a populatiei.
Proiectul acesta are aceasta menire deosebita de a raspandi informatii pretioase medicale in lumea medicala pentru ca aceasta lume sa inteleaga fundamentele si elementele generoase a acestui procedeu de salvarea vietii unui pacient”.
Prof. dr. Constantin Ionescu Targoviste a abordat transplantul de tesut adipos pentru ca “acest tesut are functii extraordinare si e mai bland uneori decat alte organe, e mai mult”. tesutul adipos este un subiect de cercetare sugerat de transplantologi.
In cadrul Proiectului sunt utilizate instrumente moderne inovative de instruire in vederea perfectionarii cunostintelor medicale, si este prevazuta infiintarea unui centru pilot la nivel national pentru simulare in tehnologii avansate in transplantul de organe si celule.
de Cornelia STANCIU
Operatie pe creier acum 4500 ani Dovezile arheologice arata ca, in urma cu mai bine de 4500 de ani, in zona Muntilor Apuseni, o femeie a suportat, cu succes, o operatie pe creier.
Primii chirurgi au fost
in spatiul carpatic?
Resturile scheletului unei femei, care a fost descoperit in urma cu aproape 35 de ani in apropierea localitatii Livezile, din judetul Alba si care dateaza inca de la inceputul Epocii Bronzului, a scos la iveala detalii extrem de valoroase.
Cercetatorii de la Muzeul National al Unirii, din Alba Iulia, au declarat ca femeia a fost operata pe creier si, mai mult, ca operatia a fost un succes, aceasta supravietuind interventiei.
“In anii ’80, cand s-a facut practic restaurarea acestei calote craniene, s-a constatat ca ea prezinta un orificiu creat artificial, printr-o interventie umana. Nu obtii o astfel de retezare perfecta printr-o lovitura cu o sabie de bronz”, a declarat cercetatorul Horia Ciugudean, explicand ca operatia este cunoscuta sub numele de trepanatie, adica deschiderea cutiei craniene si ca interventia a avut ca scop drenarea unei infectii.
“Cel care a facut aceasta interientie nu numai ca a facut-o de-o maniera tehnica ireprosabila, dar operatia a reusit si pacientul a supravietuit”, a mai declarat Horia Ciugudean.
De curand, dupa o expertiza efectuata de un grup de antropologi scotieni, a fost confirmat faptul ca este vorba de o interventie chirurgicala si ca este cea mai complicata operatie de acest gen descoperita pana acum in Europa antica si, in acelasi timp, cea mai veche din Europa!

Ca o confirmare a faptului ca tracii aveau cunostinte medicale impresionante, avem si marturia lui Platon (acum aproape 2.500 de ani), din dialogul Carmides, unde medicul trac invocat prezinta o viziune holistica uimitoare asupra omului si a procesului vindecarii:
Platon despre
medicii traci
„Tot asa stau lucrurile, Carmide, si cu acest descantec. Eu Socrate l-am invatat acolo in oaste, de la un medic trac, unul din ucenicii lui Zalmoxis, despre care se zice ca ii fac pe oameni nemuritori. (…)
Dar Zalmoxis, adauga el, regele nostru, care este un zeu, ne spune ca dupa cum nu trebuie sa incercam a ingriji ochii fara sa tinem seama de cap, nici capul nu poate fi ingrijit netinandu-se seama de corp; tot astfel trebuie sa-i dam ingrijire trupului dimpreuna cu sufletul si iata pentru ce medicii greci nu se pricep la cele mai multe boli: (anume) pentru ca ei nu cunosc intregul pe care-l au de ingrijit.
Daca acest intreg este bolnav, partea nu poate fi sanatoasa. Caci, zicea el, toate lucrurile bune si rele - pentru corp si pentru om in intregul sau - vin de la suflet si de acolo curg (ca dintr-un izvor) ca de la cap la ochi. Trebuie deci - mai ales si in primul rand - sa tamaduim izvorul raului, ca sa se poata bucura de sanatate capul si tot restul trupului. Prietene, zicea el, sufletul se vindeca cu descantece. Aceste descantece sunt vorbele frumoase, care fac sa se nasca in suflet intelepciunea.”
Octavian Popa, Director Financiar al producatorului de medicamente Merck Sharp and Dohme (MSD) Romania, a fost promovat in rolul de Director Financiar MSD Rusia, incepand din 1 septembrie 2015.
Octavian Popa, noul director MSD Rusia
De asemenea, Rusia este una dintre pietele cu cea mai rapida evolutie din lume. In 2014, piata farma rusa a crescut cu 12%, in timp ce pentru acest an se previzioneaza o crestere de 12 - 18%, potrivit IMS Health.
In Rusia, MSD ocupa locul 6 (IMS Health) printre jucatorii de profil, avand un numar de peste 800 de angajati. Octavian Popa (38 de ani) s-a alaturat MSD in urma cu 5 ani si merge in Rusia cu o experienta bogata in domeniul financiar, de peste 15 ani, dobandita in industriile IT si farma.
“Rusia este, probabil, una dintre pietele cu cele mai multe oportunitati de dezvoltare a carierei din lume, un business complex, intr-o piata cu potential enorm dar si cu dificultati pe masura, o piata in care MSD isi continua promisiunea de a contribui, prin medicamentele si solutiile pe care le ofera, la imbunatatirea starii de sanatate, de bine, a oamenilor”, a spus Octavian Popa.
De asemenea, el are o experienta importanta in ariile de sistem deployment si project management, facand parte din top managementul centrului global de livrare de servicii IT, cu sediul in Romania, al IBM Global Delivery Center. In MSD, Octavian Popa a coordonat crearea unui centru de shared business services in contabilitate pentru Europa Centrala si de Est, cu sediul in Bucuresti.
Este membru activ al grupurilor de lucru specializate in Finance ale Asociatiei Producatorilor Internationali de Medicamente - ARPIM; de altfel, MSD face parte din board-ul ARPIM, prin Fabrizio Giombini, directorul general al MSD Romania.
In paralel cu rolul sau la nivel local, Octavian Popa a condus un proiect regional de transformare si eficientizare a business-ului MSD.
“In organizatia noastra, un rol vital il constituie dezvoltarea talentelor, precum si construirea de politici menite sa atraga, sa dezvolte si sa retina angajatii talentati. Suntem mandri sa “exportam” un executiv cu atat de mult potential precum Octavian intruna dintre pietele cu cele mai multe provocari din lume.
Aceasta mutare reprezinta un bun indicator al nivelului de performanta al angajatilor nostri din Romania”, a spus Fabrizio Giombini, Managing Director MSD Romania. Compania americana Merck Sharp and Dohme (MSD) a dechis un birou in Romania in urma cu 21 de ani, fiind una dintre primele companii farmaceutice multinationale cu prezenta locala.
Cu un accent constant pe inovatie si stiinta, MSD ofera in Romania un portofoliu extins, de peste 50 branduri inovatoare, in 2 categorii principale: medicamente de uz uman (medicamente eliberate pe baza de reteta si vaccinuri) si medicamente de uz veterinar.
In acelasi timp, compania dezvolta solutii inovatoare pentru a ajuta la imbunatatirea vietii pacientilor care lupta cu cancerul. In Romania, MSD are o echipa talentata, de aproape 200 de oameni. 
                                                                   


                                                                 

                                                                     Cornelia STANCIU
Octavian Popa face parte din top managementul subsidiarei cu sediul in Moscova. Rusia este cea mai mare piata a MSD din Europa Centrala si de Est, un business de aproape 500 de milioane de dolari anual.
MSD este prezent in arii terapeutice critice precum diabet, imunologie, hephepatita C, HIV, antibiotice si antifungice pentru ingrijire spitaliceasca, antiinflamatoare.
Patriciu Achimas - Cadariu:
"Avem un mandat de un an,
nu suntem Guvernul supra-oamenilor!"
Noul ministru al sanatatii dr. Patriciu Achimas Cadariu a declarat la preluarea portofoliului ca va face o analiza si va face tot ce este necesar pentru programele care sunt in curs, si care trebuie sprijinite.
La 39 de ani, dupa specializari in tara si strainatate, Patriciu Achimas-Cadariu conduce de trei ani Institutul Oncologic
"Prof. Dr. Ion Chiricuta" din Cluj-Napoca (IOCN), una dintre cele mai performante institutii de profil din Romania si din Europa.
Sef lucrari Dr. Patriciu Achims-Cadariu, medic primar, supraspecializare ginecologie oncologica si chirurgie oncologica,  master in Advanced Oncology (Universitatea Ulm, Germania), doctor in stiinte medicale are o bogata activitate profesionala, didactica si de cercetare.
Activitatea didactica universitara si postuniveristara, cu studenti, medici rezidenti, subspecialisti si doctoranzi, este reprezentata de cursuri, stagii, prezentari de caz clinic, conducere de lucrari de licenta.
Activitatea de cercetare se axeaza, in mare parte, pe chirurgia cancerului ovarian, factori de evolutie si prognostic in cancerul ovarian, evaluarea calitatii vietii in oncologie, cancerul in sarcina, conservarea fertilitatii la pacientele oncologice, tumori rare.
Aceasta activitate este reprezentata de publicarea de materiale didactice (carti de specialitate) pentru studenti, rezidenti si doctoranzi, de cursuri postuniversitare, de elaborarea unui insemnat numar de articole in reviste de specialitate nationale si internationale (articole indexate Thomson Reuters Web of Knowledge sau BDI) si de participarea in proiecte sau granturi nationale si internationale.
Cine e noul
Ministru al Sanatatii
Referitor insa la alocarea unui procent de 6% din PIB pentru sanatate a spus ,”Avem un mandat de un an, nu suntem Guvernul supraoamenilor. Avem niste obiective pe care le-am enuntat deja si vom fi consecventi, ne vom bate pentru ele. Nu sunt defensiv si nu vreau sa ma justific dar va spun ce le zic rezidentilor mei: ca nu este o problema sa greseasca in operatie, important este sa poata recunoaste greseala si sa o corecteze.”
Nicolae Banicioiu a tinut sa multumeasca presei pentru ca nu a fost crutat niciun moment. ,,Cred ca au fost ca o umbra si sunt convins ca si acum vor fi tot ca o umbra. Va multumesc pentru colaborare, cred ca in cele aproape 18 luni am avut o colaborare buna si un dialog bun, am avut si momente in care ne-am mai enervat reciproc dar per ansamblu am mai reusit sa comunicam. O sa va rog sa spijiniti in continuare sistemul sanitar romanesc, sa aveti incredere in sistemul sanitar romanesc” a spus Nicolae Banicioiu.
Acesta a urat succes noului ministru subliniind ,,cred ca este cel mai dificil post de ministru din vreun cabinet. Eu nu am crezut-o initial dar...,,
Referitor la regrete el a reliefat ca sunt multe pentru ca ,,este un domeniu in care se pot face foarte multe lucruri si trebuie facute foarte multe lucruri. Sper ca tot ceea ce nu am reusit eu sa fac sa reuseasca domnul ministru.
Sprijinim cu tot ce putem. Sunt multe lucruri care trebuie continuate, ma bucur ca exista exista o atitudine pozitiva in sensul acesta si multe lucruri care trebuie facute in continuare. In sistemul sanitar intotdeauna sunt foarte multe de schimbat, sunt foarte multe de adaugat, dinamica este foarte mare, dezvoltarea este foarte mare, tehnica evolueaza foarte repede.
Foarte multe provocari. Ganditi-va si la medici si la paciensi in acelasi timp,, a spus fostul ministru al sanatatii. Ministerul Sanatatii este unul din ministerele care a avut cei mai multi ministri: 27 din 1989 si pana in prezent.
Cornelia STANCIU
"Intentionam sa facem un program national de arsi, care va fi parte integranta a programelor prioritare, si programul de construire si reabilitare a centrelor de arsi, finantat printr-un imprumut de la Banca Mondiala", a spus ministrul.
Program national pentru pacientii arsi
Ministrul Sanatatii, dr.Patriciu Achimas Cadariu, a anuntat ca va fi realizat un program national pentru pacientii arsi, ca parte integranta a programelor prioritare.
"Este vorba de personal. Am cerut o analiza si, cum ziceam, am cerut in mod expres sa fie angajat personal de specialitate", a punctat dr. Patriciu Achimas Cadariu.
Acesta a precizat ca a fost suplimentat fondul pentru actiunile prioritare cu 26 de milioane lei, ceea ce inseamna cu 10% mai mult.
"O parte dintre pacienti fiind transferati, astazi, prin ordonanta de urgenta privind plata tratamentelor in strainatate, s-au acoperit aceste costuri si pentru tarile non-UE unde se suporta si transportul si intreg tratamentul, si pentru tarile UE unde mai exista un oarecare supliment care va trebui achitat, coplata, transport.
Intrebat de ce nu a fost folosit Centrul de arsi grav de la Spitalul de Urgenta Floreasca in cazul pacientilor raniti la clubul Colectiv, ministrul a spus ca din cauza lipsei de personal calificat.
La rândul sau prof. dr. Dorel Sandesc, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, a facut referire la faptul ca programul national de arsi care urmeaza sa fie implementat se va referi la pacientul ars dupa ce acesta iese din Terapie Intensiva.
"Programul reia principiile actiunilor prioritare pentru faza imediat post-critica a ingrijiri intraspitalicesti a marilor arsi. Bugetul va fi statistic, analizând statistic numarul de mari arsi internati in România in ultimul an.
Vom lua 100-150 de cazuri pe standardele de cost facute de specialisti", a explicat Sandesc. In Bucuresti exista in jur de 11 paturi pentru astfel de pacienti la Spitalul de Arsi si 25 la Spitalul "Grigore Alexandrescu". (Cornelia STANCIU)

Alevia, compania romaneasca specializata in productia de suplimente alimentare si ceaiuri, anunta finalizarea extinderii fabricii din Falticeni, judetul Suceava. 
Extinderea cladirii de productie si birouri,inclusiv achizitia utilajelor performante, s-a ridicat la 1.000.000 de euro. Aceasta noua investitie aduce valoarea intregului complex Alevia la 2.000.000de euro. 
ALEVIA a investit 1 milion de euro
pentru extinderea fabricii de suplimente alimentare si ceaiuri
Pentru calciu si magneziu, DSM, sediul este in Olanda, pentru vitamine si minerale, Frutarom, cu sediul in Elvetia pentru coenzima Q10. Pentru viitor, ne dorim sa exportam produsele in tari din Balcani si nu numai”, a declarat doctorul Florin Mitocaru, directorul general al companiei Alevia
In tarile UE, contravaloarea serviciilor a fost platita prin Formularul S2 fostul E112", a mentionat ministrul sanatatii
Unitatea Alevia, in care lucreaza 160 de angajati, atat in zona de productie, cat si in departamentul de vanzari, are o suprafasa de 2.000 mp si o capacitate anuala de productie de 4.000.000 de unitati,care cuprinde suplimente alimentare si ceaiuri.
Este important sa investim in tehnologii de fabricatie performante, pentru a crea produse eficiente, bazandu-ne doar pe ingrediente de inalta calitate, optim dozate si prelucrate
Linia de productie cuprinde utilaje precum: omogenizatoare, un granulator, masini de comprimat, masini si linii de numarat comprimate si etichetat flacoane, masinide ambalat, masini de baxat flacoane si cutii, masini cu inducsie pentru sigilarea capacelor.
In prezent, Alevia produce 120 de tipuri de suplimente nutritive si 50 de sortimente de ceaiuri, disponibile in peste 4.000 de farmacii si magazine din Romania. Compania romaneasca vinde lunar 180.000 de cutii de suplimente alimentare si 150.000 de cutii de ceaiuri.
“Totul a inceput de la pasiunea pentru sanatate, iar astazi ne bucuram sa livram romanilor o gama larga de produse de care au nevoie, la preturi accesibile, avand peste 4 milioane de consumatori anual. Extinderea centrului de productie a fost o etapa necesara in dezvoltarea brandului Alevia.
Suntem foarte exigenti in alegerea furnizorilor de materie prima, lucram cu cei mai buni: Naturex, cu sediul in Franta, pentru extractele standardizate din plante, Scora, cu sediul in Franta.
RAED ARAFAT:
"Este imoral si incorect ca unitatile private medicale sa primeasca bani
si din fonduri publice si de la pacienti pentru aceleasi servicii"
Secretarul de stat in MAI dr. Raed Arafat a declarat ca este imoral si incorect ca unitatile medicale private sa primeasca banii atat din fonduri publice si apoi sa mai ia si de la pacienti pentru aceleasi servicii. "Ce ar fi imoral este sa iei fonduri publice si dupa aceea sa mai iei bani de la pacient cand vine la tine peste fonduri publice pentru a oferi aceste servicii in sectorul privat.
In opinia sa, "limita moralitatii" este ca personalul medical sa lucreze in acelasi timp atat in unitatile medicale de stat cat si in cele private. "(...)
Acesta este un aspect pe care personal l-as considera incorect. Asta inseamna ca este o limitare de accesare si accesul devine permis numai celor care pot sa vina cu suplimentul de bani, neexistand inca la noi raspandite foarte bine asigurarile private complementare de care este nevoie ca sa poata sa suplimenteze finantarea sistemului medical. (...) Finantarea din fondurile publice a sectorului privat trebuie facuta cu foarte mare responsabilitate si cu gandire a ce finantam", a aratat Arafat.
Limita moralitatii trebuie sa fie a lucra in ambele sectoare in acelasi timp pentru personalul sanitar creeaza o problema foarte mare de modul in care cele doua sectoare interacsioneaza in mod etic si moral.
Daca vrei sa lucrezi ca medic, asistent, in sectorul public dimineasa si in sectorul privat dupa masa aceeasi sursa de finantare si sa se intersecteze pacientii intre cele doua sectoare fara sa existe nicio reglementare normal ca nu este un aspect moral", a apreciat secretarul de stat. (Cornelia STANCIU)
sus
sus
 
 
Editia Decembrie 2015
Romanian Airport Services