Ioan Tamaian, asupra operei caruia vom reveni pe larg, tine in viata la selimbar, langa Sibiu (unde este si presedinte al filialei judetene a U.A.P. si de unde a venit la Bucuresti ca deputat) cea mai importanta fabrica de sticla de arta din aceasta parte a Europei, productia sa, ca si opera sa, e prin toate tarile mari ale lumii, singura problema a bucurestenilor fiind aceea ca nu prea au (inca!) de unde sa cumpere sticla usor dar decisiv modificata: nu e cea prin care vezi, ce aceea in care vezi!
Promovam performanta economica !
News!
Editia online a publicatiei tiparite "TopBusiness"
DNA
l-a citit?
,,Dezvoltarea competentelor
in transplant”
Inca doi
baieti destepti
pierd procesul
cu Hidroelectrica
Interviu cu domnul
Sergio Faleschini,
Presedintele companiei VINARTE,
creatorul evenimentului "Floare de toamna"
Un "tsunami" de solidaritate la Bruxelles si in Belgia
COLECTIV
Insolventa pentru persoanele fizice
Expozitia GENEZE
Editia online a publicatiei tiparite "TopBusiness"
Toate drepturile de autor apartin TopBusineesNews
Reproducerea oricarei imagini sau oricarui text din acest site se poate face doar cu acordul TopBusineesNews
Potrivit art 206 Cod Penal responsabilitatea juridica apartine autorilor textelor publicate.
Editor General:
Constantin DUMITRU
Editori Seniori:
acad Florin FILIP, prof univ dr Radu MUNTEANU,
prof univ dr Corneliu TURIANU
News!
Promovam performanta economica !
"In primul rand, doresc sa va multumesc ca m-ati onorat cu prezenta la vernisajul expozitiei "Geneze". Vreau sa va spun, ca pentru orice artist, un vernisaj este o sarbatoare. Este ziua in care el isi dezvaluie intregul sau univers interior publicului, cu intrebarile, cu indoielile, cu framantarile, dar si cu sperantele si cu aspiratiile sale. Este, daca vreti, o zi a deplinei sinceritati fata de ceilalti.

Implinind 60 de ani, Valentin TANASE a oferit

     Galeria de arta a Centrului Militar, ale carei performante sunt legate direct de contributia artistului si managerului Valentin Tanase (este general si Directorul Studioului de Arte Plastice al Armatei) a gazduit o expozitie dedicata chiar acestuia in momentul in care, destul de surprinzator pentru multi care-l credeau ceva mai tanar, pictorul-sculptor implinea 60 de ani. Vernisajul a oferit interventii sensibile ale generalului Cristian Dorea, directorul Centrului Militar Bucuresti, poetului Liviu Visan, generalului Radu Balbaie, generalului locotenent doctor Catalin Zisu.
     Am preferat, de data aceasta, sa publicam chiar cuvantul autorului, rezervandu-ne privilegiul de a scrie despre opera sa mai la iarna si nu legat de o expozitie anume. Valentin Tanase chiar are o opera, deci ofera motivatia suficienta de a scrie despre ea ca motiv pentru care expozitiile raman pretexte, e adevarat elegante, civilizate, ele insele spectacole remarcabile. (Constantin DUMITRU)
Expozitia de fata am denumit-o "Geneze", pentru ca multe dintre lucrari se refera la acele mituri primordiale, la inceputuri.       Am folosit mituri atat din mitologia noastra crestina, cat si din cea antica greaca.
Lucrarile, daca le priviti, sunt foarte vizibile pentru ca sunt foarte figurative, intr-un fel, niste povesti in imagini. Nu sunt neaparat niste proze, pentru ca firul epic nu e foarte limpede. Sunt mai degraba niste poeme, pentru ca folosesc metafore, alaturi de tot felul de simboluri, astfel ca incita un pic la meditatie. Am dorit ca aceste lucrari sa fie un fel de ferestre deschise catre imaginatia privitorului.
Eu doresc doar sa sugerez niste directii - prin imagine, uneori chiar prin titlu -care sa lase niste porti deschise. Fiecare privitor poate sa isi imagineze o descriere personala a fiecareia dintre lucrari. Am dorit sa strecor in fiecare un pic de poezie, poate un pic de filosofie, in unele un pic de ezoterism, dar sa caut acele proportii exacte, incat sa le fac sa fie agreabile si sa nu fie obositoare.
Ati remarcat, probabil, ca folosesc mai multe motive. Poate motivul cel mai prezent este femeia, femeia vazuta ca ideal, ca arhetip. Cineva spunea inspirat ca femeia este lucrarea de diploma a lui Dumnezeu la examenul de estetica. Foarte adevarat. Femeia este, daca vreti, cel mai frumos subiect al artei. A realiza un portret de femeie sau a desena un corp de femeie, si sa-i pastrezi gingasia, este o provocare pentru fiecare artist.
Pentru fiecare dintre noi femeia poate sa fie mama, sora, iubita, sotie, fiica, nepoata, si lista poate continua. Femeia este jumatatea esentiala a dimensiunii umane. Este cea care da viata. Fiecare dintre noi, barbat sau femeie, ne petrecem primele noua luni din viata intr-un trup de femeie. De aceea, voi aduce intotdeauna un omagiu eternului feminin.
Al doilea motiv care se regaseste frecvent este motivul calului. Calul este cel mai frumos dar pe care Dumnezeu l-a facut omului, spunea cineva din vechime. Calul este pentru un artist o multitudine de simboluri, este eleganta, este delicatete uneori.
Cel de-al treilea motiv care se regaseste in lucrari este motivul marii. Marea este miscarea eterna, este viata insasi, in mare s-a nascut viata, din mare au pornit toate si toate in mare se vor intoarce. Pentru mine, marea reprezinta eternitatea, e acea visare, acea nostalgie a verii.
In fine, un alt simbol este cel al muzicii. Se regasesc in lucrarile mele coarde de pian, instrumente muzicale, personaje care canta la cate un instrument. Eu cred ca fara muzica viata e mai searbada si mai trista. Muzica este cea mai inefabila dintre arte. Ea nu are un suport material.
Se bazeaza numai pe vibratii si pe sunete, si intotdeauna cand lucrez, ma insoteste cate o tema muzicala. De aceea, ea se regaseste in mod firesc in lucrarile mele. Consider ca in lumea de astazi, care este plina de framantari, de nesiguranta, de incertitudini, este nevoie si de un semn de speranta si de incredere, si cred ca una dintre menirile artei este acea de a da incredere.
As vrea sa inchei cu o parabola, pe care am auzit-o candva si care mi se pare semnificativa.

Se spune ca in urma cu ceva mii de ani, in lume a aparut un evreu intelept care a afirmat, ca esenta dimensiunii umane se afla in minte.
Se numea Moise.
Peste inca o mie de ani, a aparut un alt evreu, care a afirmat ca de fapt, esenta dimensiunii umane se afla in inima.
Se numea lisus.
Dupa aproape doua mii de ani, alt evreu intelept a afirmat, ca esenta se afla in stomac, in partea materiala.
Se numea Marx.
Iar la putin timp, un alt evreu a afrimat ca totul, dar chiar totul,  este relativ.
Se numea Einstein.

Nu am vrut sa fac apologie poporului ales, ci am vrut doar sa subliniez faptul ca realitatea, si esenta realitatii, poate fi vazuta intr-o multitudine de feluri valabile, si cred totusi, ca in aceasta lume atat de relativa, ma incred in a doua afirmatie a lui lisus, care spunea ca totul se afla in inima si in sentimentul pe care aceasta il genereaza.
Mi-as dori sa impartasesc cu dumneavoastra, in aceasta seara, acest sentiment. Va multumesc!".
Nu la multa vreme dupa aceea, un alt evreu a spus ca esenta se afla in dinamica atractiei dintre sexe.
Se numea Freud.
Valentin TANASE
Fotografii de Valeriu DRAGAN
La mine, calul a fost dintotdeauna o componenta a creatiilor mele, prin care am dorit sa simbolizez una sau alta dintre ideile care ma preocupa. Unii ma considera pictor de cai si nu neg acest apelativ.
Astazi, de cele mai multe ori, noi consideram aceste mituri ca pe niste povesti, niste basme frumoase. Dar daca ne gandim ca exista civilizatii si popoare, care nu s-au intalnit niciodata in cursul existentei si care au avut mituri foarte asemanatoare, ne punem intrebarea daca totusi, undeva, in toate aceste retete nu exista si un adevar.
Expozitia GENEZE
Thierry de Montbrial
în Romania
Lansarea volumului La Pensee et l'action, de Thierry de Montbrial, aparut în colectia "Opere fundamentale" editata de Fundatia Nationala pentru Stiinta si Arta,
a avut loc vineri, 2 octombrie, ora 19.30, la Biblioteca Centrala Universitara „Carol I".
Gazdele, acad Maya Simionescu si acad Eugen Simion în primul rand, au realizat împreuna cu autorul venit special la Bucucuresti, o întalnire care a atras reprezentanti veritabili ai realelor elite romanesti.  (C. DUMlTRU)
ContempL'art    este un proiect al Casei de Licitatii Goldart de sustinere a artei contemporane printr-o serie de expozitii. Casa de licitatii Goldart isi propune astfel ca sintagma "arta ca investitie" sa nu mai fie alaturata doar valorilor certe, confirmate, din arta moderna si post-moderna româneasca, ci sa includa si artisti contemporani in afirmare.
Artistii plastici sunt invitati
sa contacteze
Casa de licitatii Goldart
la adresa de email: contemplart@goldart.ro
Prin proiectul ContempL'art    vor fi expuse, in urmatorul an, lucrarile a cel putin 150de artisti, inspatiulgaleriei Goldart de pe Str. I.L. Caragiale, nr. 7 bis . O selectie a lucrarilor expuse va intra in licitatie. Prin organizarea acestor expozitii, Goldart doreste nu doar sa prezinte lucrari si artisti contemporani, multi dintre ei cu lucrari in colectii particulare din strainatate si cunoscuti simezelor nationale, ci si sa confirme valoarea acestora prin introducerea in licitatii a lucrarilor selectionate.
Motto-ul  ContempL'art 
"Fii contemporan
cu arta contemporana"
,
este o invitatie de a investi in arta de azi, ce maine va scrie istorie.
Cristina Calin, arhitecta, cu o diploma de master in moda ne propune pe simezele Galeriei Elite Prof Art in aceasta perioada a lunii noiembrie, o serie semnificativa numeric de panouri decorative.
La Elite Prof Art: Culoarea gandurilor
Una dintre caracteristicile principale ale panzelor care ne poarta prin lumea de vis a autoarei este cromatica insufletita. Pictate in acrylic pe panza, lucrarile de dimensiuni diverse dau glas unor delicate stari interioare carora artista le ofera prin materialitatea cromatica, forma vizibila adeseori definita printr-o concretete frusta.
Pe simeze, artista a aranjat o fragila scenografie de stari de spirit.               O optiune in panotare şi probabil nu singura posibila.
Panzele Cristinei Calin din aceasta expozitie personala sunt pronuntate radiografii care au inregistrat modulatiile fine ale inimii sale. Subiectele abordate, formate din linii şi din suprafete clar delimitate au dominante diferite care merg insa in mod accentuat spre zone cromatice calde.
Poveştile imaginare ale creatoarei se desfaşoara rand pe rand, sub ochii privitorilor pe care artista ii doreşte partaşi la momentul dezvaluirilor sale. Lectorilor le sunt propuse -pentru integralitatea plasmuirii- titluri poetice, intregitoare de sens ale panourilor de introspectie. Astfel, orientarea interpretativa determinata prin titluri şi prin semnificativele mesaje, inscrisuri grafice cu justificare plastica din campul compozitional are rolul evident de ghidaj al privitorului.
Chiar daca personajele autoarei din expozitia Culoarea gandurilor sunt declarate ca fiind fantastice, ele fac trimitere cu obstinatie catre om. Ochiul este cel care devine motiv principal, rascolitor de sensuri in multe dintre panourile Cristinei Calin.
Apoi, regasim gura ca leit-motiv, element morfologic, determinant compozitional, in jurul caruia graviteaza viata. Expozitia de acum a Cristinei Calin da glas - in forme, cel putin in aceasta etapa, decorative- trairilor şi visarilor sale.
Roxana PASCULESCU
Un proiect al Galeriei Goldart:
"Fii contemporan
cu arta contemporana!"

Palatele Brancovenesti de la Mogosoaia vor fi intens vizitate in preajma sarbatorilor de iarna. O ispita in plus pentru cresterea numarului vizitatorilor o reprezinta expozitia “Reflexii in timp”, realizare realmente exceptionala a lui Ioan Tamaian definit de criticul Madalina Mirea (directorul institutiei din Mogosoaia si curatorul expozitiei) “artistul sticlar sibian, nascut sub semnul fin si aprig al siliciului.
Ioan Tamaian ofera un regal la Mogosoaia
Reflexii in timp
de Constantin DUMITRU
A ramas fascinat de acest material nobil si imprevizibil si si-a facut din el mijlocul predilect de expresie. Lucrul timpuriu in fabrica i-a relevat secretele prelucrarii si dialogul sau cu pasta fluida, ceea ce pare, nu de putine ori, insufletita, da la iveala compozitii curajoase, de mari dimensiuni. Caci Ioan Tamaian este maestrul modelarii la cald, insa un rezultat aleatoriu nu il multumeste.
Ceea ce particularizeaza creatia lui Ioan Tamaian sunt infinitele registre cromatice si diferitele grade de transparenta si opacitate, obtinute prin suprapunerea de sticla plana de diferite culori. Caci, in afara de sticla suflata din pasta, la cuptor, cautarile sale au mers spre combinarea tehnicilor de lucru. (…).
Expozitia de la Cuhnia Palatului Brancovenesc de la Mogosoaia, cuprinde treizeci de lucrari din ultimii cinci ani, experimente recente dar si lucrari ce marcheaza etapele importante ale creatiei lui Ioan Tamaian: teme ample, ce problematizeaza o viziune particulara asupra cosmosului, istoriei revizitate, formelor abstracte, sau glosselor despre corpul uman”.
La vernisajul petrecut in miezul lui noiembrie a fost multa lume buna, prezentarea doamnei Madalina Mirea asociindu-se unei interventii semnificative a presedintelui Uniunii Artistilor Plastici din Romania, prof.univ. dr. Petru Lucaci, care a reusit sa sa dea analizei riguroase a dascalului inevitabila culoare afectiva a artistului rezonant cu o opera in care-si regaseste proprii tentative de eliberare de sub gheara timpului.
A copilarit in Poiana Codrului, acolo unde este atestata cea mai veche fabrica de sticla de la noi. Dupa liceul de arta de la Satu Mare, a fost student la Cluj, unde, la catedra de Ceramica Sticla Metal a fost indrumat de Maria Nemes, Cornel Ailincai si Mircea Spataru.
Din lunga sa experienta nemijlocita stie ca sticla se supune artistului doar cand acesta stie sigur ce vrea, combinand, in proportii egale, un concept ferm, cu o buna cunoastere a tehnologiei. (…)
Premiile 2014 ale Uniunii Artistilor
Plastici din Romania
Cea de-a 25-a editie a Festivalului National de Teatru, desfasurata sub inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, s-a remarcat prin platforma “Manifest pentru dialog” initiata in aceasta editie care vizeaza lipsa de comunicare dintre tineri, parinti si dascali tematizata in spectacolul “Antisocial” de Bogdan Georgescu, aceasta ruptura a dialogului fiind accentuata de dezvoltarea IT.
Uniunea Artistilor Plastici din Romania a acordat, de asemenea, Diplome de Prieteni ai Artelor unui numar de personalitati din domenii diverse, care au sprijinit activitatea artistilor de-a lungul timpului:
Henri Mavrodin
Marele Premiu

Aurel Vlad
Premiul de Excelenta

Miklos Onucsan
si Tudor Zbarnea

Premiul Juriului

Florica Prevenda
Premiul pentru Pictura
     Uniunea Artistilor Plastici din România si-a desemnat cei mai buni artisti pentru anul 2014 in cadrul festivitatii ce a avut loc la Muzeul National de Arta Contemporana - Sala Dalles din Bucuresti, miercuri 25 Noiembrie 2015. Petru Lucaci, presedintele UAP din Romania a inmanat diplomele premiantilor si i-a felicitat, in prezenta d-nului Ionut Vulpescu (fost Ministru al Culturii), a Consiliului Director al UAP si a altor personalitati. Castigatorii sunt:
Anca Vlad - Fildas/Catena
Robert Rosu - Tuca, Zbarcea & Asociatii
George Serban - Serban & Asociatii
Panait Trantu - Vinex Murfatlar
Doina Talmann, Gheorghe Buta, Gheorghe Musat
-  Masterprint Super Offset.
Este de rermarcat faptul ca acest eveniment se reia dupa mai multi ani si este meritul presedintelui UAP, Petru Lucaci, ca a reusit sa reia o traditie, obtinand si sprijinul Ministerului Culturii care cam uitase, in ultimii ani, ca exista si arta plastica. (C. D.)
Adrian Damian
Premiul pentru Scenografie

Ileana Pintilie
Premiul pentru Critica

Viorel Grimalschi
Premiul pentru Arta Plastica
Religioasa si Restaurare

Corina Nani
Premiul pentru Arta in Spatiul Public
Muzeul Cartilor si Hartilor Vechi a gazduit marti 1 Decembrie 2015 o seara de poezie precum si o expozitie de arta organizata, sub patronajul Ministerului Culturii, de Fundatia RoBizArt (presedinte Ioan Ladea) si Societatea ”Piliuta Art”.

La Muzeul Cartilor si Hartilor vechi

Seara de gala
in Ziua Nationala
Un numeros si avizat public, reprezentanti ai presei si oameni de cultura au participat la momente de traire spirituala prilejuite de creatiile literare ale apreciatului autor Ioan Es Pop, in lectura personala.
Centrul atentiei a fost captat apoi de vernisajul expozitiei de arta ”Din inima pentru Inima” Plasticieni consacrati, recunoscuti pe plan national si international, au omagiat Sarbatoarea Nationala prin expunerea unor lucrari de pictura, grafica, broderie si tapiserie.
Vasile Anghelache, Lusiana Burlacu, Horea Cucerzan, Ovidiu Dumitru, Ruxandra Sybil Mermeze, Paula Tudor, Nicolae Zimbroianu, invitata de onoare artista Martine Georgescu  (Franta) au fost alaturi de iubitorii de cultura atit prin creatiile personale expuse cit si prin comunicare directa, calda, profesionista.
O seara de suflet implinit, incheiata la un  pahar de sampanie si conversatii pertinente.
                                              (Mihai PRECUP)
Matei Bejenaru
Premiul pentru Multimedia

Darius Hulea
Premiul pentru Tineret

Alexandra Muresan, Dumitru Oboroc
si Andrei Tudoran

au obtinut Bursele
Uniunii Artistilor Plastici din Romania

Nicolae Moldovan 
Premiul acordat de Fundatia Fildas Art,
prin Presedinta sa, Doamna Anca Vlad
Alexandru Pasat
Premiul pentru Sculptura

Silviu Baias
Premiul pentru Grafica

Cristina Bolborea
Premiul pentru Ceramica

Ileana Dana Marinescu
Premiul pentru Meta
Festivalul national de teatru 2015
44 de productii au fost prezentate de-a lungul zilelor festivalului, ultimele spectacole fiind reprogramate din cauza instituirii doliului national in memoria victimelor din clubul Colectiv, productii care apartin, majoritatea, celor mai mari teatre din tara:
“Manifestul” si-a propus ca toata lumea implicata - profesori, parinti, tineri, societatea civila - sa aiba sansa de a purta un dialog constructiv, plecand de la situatia prezentata in cadrul spectacolului, care sa conduca la solutii concrete. Platforma a luat nastere prin colaborarea Festivalului National de Teatru si Festivalului International de Teatru de la Sibiu.
Mentionam spectacolele regizorilor Victor Ioan Frunza, prezent in selectie cu trei spectacole, „Steaua fara nume”, „Mobila si durere” si „Visul unei nopti de vara”, Felix Alexa, prezent tot cu trei spectacole, „Butoiul cu pulbere”, „Terorism” si „Cerere in casatorie”, Radu Afrim , Alexandru Dabija, Mihai Maniutiu, Cristi Juncu, Gábor Tompa, cu cate doua spectacole, si Andrei Serban, Claudiu Goga, Armin Petras, Alexandru Darie, Vlad Massaci, lor adaugandu-li-se nume ale tinerilor regizori in voga, precum Sanziana Stoican, Vlad Cristache, Bobi Pricop si Tudor Lucanu, precum si Dragos Alexandru Musoiu, dupa un prim spectacol bine primit la Nationalul din Craiova.
Teatrul National din Bucuresti, prezent cu trei spectacole, la Teatrul National din Cluj, prezent cu patru spectacole, Teatrul Bulandra, prezent cu trei spectacole, Teatrul National „Radu Stanca” din Sibiu, prezent tot cu trei spectacole, Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, cu doua spectacole, Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Balcescu”, prezent si el cu doua spectacole, Teatrul National din Iasi, tot cu doua productii, apoi Teatrul German si Teatrul Maghiar din Timisoara, precum si Teatrul National din Timisoara, Teatrul Metropolis,
Teatrul National din Craiova, Teatrul National Targu-Mures - Compania „Tompa Miklos”, Teatrul din Arad, Teatrul din Braila, Teatrul din Ramnicu Valcea, Teatrul de Comedie, Teatrul Nottara, Teatrul Odeon, Teatrul Mic, Teatrul ACT. si li se adauga Teatrul din Turda, Teatrul din Galati, precum si Opera Nationala din Iasi, cu un spectacol de teatru coregrafic, al lui Gigi Caciuleanu, sau Teatrul tandarica din Bucuresti, cu un spectacol al lui Cristian Pepino, Teatrul Excelsior si UNTEATRU.
Diana DUMITRU
Imaginea lui Mircea Eliade a revenit in casa unde marele carturar a fost Consul al României în Portugalia
Top Business publica in august a.c. stirea neplacuta ca la Cascais, în Portugalia, de pe cladirea unde a locuit Mircea Eliade cand era Consul al Romaniei, disparuse de mai bine de un an si jumatate placa comemorativa dedicata acestei întamplari, personalul diplomatic pretextand ca o repara. Placa este absolut exact cum a fost, dar bine ca este. Multumim domnului Laurentiu Dragos Barcan, reprezentantul Blue AirMalaga AGP, care a realizat si ne-a trimis mai multe fotografii ale casei respective. (Stelian PLESOIU)
Pe 7 si 8 noiembrie 2015, s-a întamplat cea de-a 14-a editie a Targului International de Bijuterie Contemporana AUTOR. Pentru prima data, artisti din Nicaragua, Canada, Coreea de Sud si Japonia au venit în Bucuresti, alaturi de creatori din Rusia, Bulgaria, Israel, Italia, Macedonia, Slovenia, Statele Unite ale Americii, Costa Rica, Franta, Irlanda, Portugalia, Cehia, Argentina, Marea Britanie si Romania. Peste 70 de colectii de pe 5 continente au fost fost prezentate la Sala Dalles, în Bucuresti.
Targ international:
Bijuterii de autor la Bucuresti

AUTORII
:
Adelina Petcan, Amira Jalet, Ana Bragania, Ana Marchetanu, Anca Popescu, Andra Lupu, Andreea Mogosanu, Andreia Popescu, Arina Antonova, Arina Nitulescu, Blackout label, Carol Eunji Kim, Cleopatra Cosulet, Contemporia, Corina Fakesch, Corina Mardari, Cristina Radu, Cubici Corina Florina, Daniella Saraya, Davide Zambon, Diana Vasile / Temper, Diana Dragan-Chirila, Doru Dumitrescu, Elena Ristovska, Elinor Cohen, Gabriela Secarea, Hitomi Kumagawa, Ioana Ardelean, Ioana Enache, Ioana Panaitescu, Irina Moise, Isabela Groza, Iulia Ivan,
Iza Visoianu,
N.R. Apreciem rapiditatea si profesionalismul cu care Ministereul de Externe a reactionat la textul lui Stelian Plesoiu, dar si la Nota Redactiei redactata absolut colegial, publicate în august. Ne amintim cu placere ca, înca de la aparitia sa, Top Business a pus gratuit la dispozitia Ministerului de Externe exemplare care au ajuns la ambasadele noastre atat pentru personal cat si pentru romanii carora le mai era dor de tara. E posibil sa reluam aceasta traditie. Cu amicala ironie, ramane valabila si observatia ca avem leacuri potrivite pentru obositii cu duble state de plata. Paginile dedicate sanatatii se preteaza la o dubla lectura. Aferim!
Kalina Filcheva, Kinsley Vey Design, Laura Munteanu, Letizia Maggio, Liana Salagean, Lisa
ChiaTzu Kuo, Loredana Cleja, Lucienne’s, Luiza Teodorescu, Madalina Marinescu, Maria Jose Ocon, Mariana Tanasescu, Marie Guerrier, Mark Newman, Martina Singerová, Mihaela Ivana, Monica Stanescu, Monique Lecouna, Nevers, Noha Nicolescu, Polina Dimitrova, Quasi Caramelle, Rada Ureche, Raluca Buzura, Roxana Hodorog, Saskia Van der Knoll, Simeon Shomov, Simona Ghiga, Stephanie Elderfield, Teodora Rus, Utopic Art, Wagner Arte, Zest, Ana Barbu / UZURA.
Sa nu umble cu prostii Fane Mitroi, sa nu-i zica suplimentare de tiraj, sa accepte ca e editia a doua definitiva, adica aia dinaintea editiei a treia definitive. Pe care o s-o sarbatorim in asteptarea urmatoarelor editii definitive, de-a stanga cu Floarea Calota si de-a dreapta cu Dinu Sararu sau invers, ca, ori de unde te-ai uita, caluseii merg si trebuie sa fim al dracului de atenti sa nu scapam clipa care dilata, peste timpul ce ne-a ramas, tineretea nicicind trecatoare.
UNIVERSITATEA NATIONALA DE ARTE BUCURESTI in parteneriat cu ASOCIATA NATIONALA PENTRU ARTE VIZUALE CONTEMPORANE a organizat in spatiul cultural GALLERY, in perioada 3-14 decembrie 2015, expozitia internationala de carte-obiect “WEST MEETS EAST” - A Cultural Book Exchange 2015 / 2016.
WEST MEETS EAST -
A Cultural Book Exchange 2015-2016

Vernisajul a avut loc pe 3 decembrie 2015, ora 19:00, in spatiul cultural Gallery, str. Leonida 9-11, sector 3, Bucuresti. Expozitia este deschisa in intervalul 3-14 decembrie 2015, intre orele 14:00-22:00, de marti pana sambata. Pe parcursul acestei perioade desfasoara performanceuri, recitaluri de poezie, workshop-uri, evenimente care vor fi anuntate pe pagina de facebook a salii de expozitii Gallery.
Rodica Ailincai (Romania),
Valeria Bertesina (Italia),
Vishal Bhuwania (India),
Sergio Bigolin (Italia),
Anna Maria Brandys (Polonia),
Razvan-Constantin Caratanase (Romania),
Hermina Csata (Romania)
Ana-Maria Cuteanu (Romania)
Valeria Diaconu (Romania)
Adriana- Alexandra Dobra (Romania)
Suzana Fantanariu (Romania)
Dorothea Fleiss (Germania)
Daniela Frumuseanu (Romania)
Miruna Hasegan (Romania)
Adina Iftode (Romania)
Razvan Aureliu Ionescu (Romania)
Irina Iosip (Romania)
Kavita Singh Kale (India)
Aleksandra Latanowicz (Polonia)
Niculina Leonte (Romania)
Joanne Luongo (S.U.A.)
Rodica Magdan (Romania)
Michaela Malita (Romania)
Ecaterina Marghidan (Romania)
Mihai Moldovanu (Romania)
Alexandra Neacsu (Romania)
Liviu Nedelcu
(Romania)
Georgeta Mihaela Ursu Olaru (Romania)
Cristina Gloria Oprisan (Romania)
Letitia Oprisan (Romania)
Rajesh Eknath Patil (India)
Monica Pop (Romania)
Tiberiu Pop (Romania)
Adriana Canija Popa (Romania)
Zoe Vida Porumb (Romania)
Rosella Quintini (Italia)
Rodica Banciu Regep (Romania)
Margherita Levo Rosenberg (Italia)
Ana-Maria Rugescu (Romania)
Singh Vidya Sagar (India)
Atena-Elena Simionescu (Romania)
Madalina Stan (Romania)
Rodica Strugaru (Romania)
Naomi Sultanik (Olanda)
Elena Soltuz (Romania)
Iustina-Silvana Ursu (Romania)
Gabriela Vasilescu (Romania)
Proiectul are ca scop schimbul de idei, cunostinte si inspiratie intre artisti care apartin unor continente si sisteme socioculturale diferite. Baza proiectului o constituie colaborarea pe plan artistic inceputa in aprilie 2009, dintre Joanne Luongo (Warwick, U.S.A.) si Daniela Frumuseanu (Bucuresti, Romania).
In urma acestei colaborari, au rezultat 8 expozitii de carte-obiect, desfasurate intre anii 2009-2015, organizate in America si Romania. Esenta proiectului ”WEST MEETS EAST” - A Cultural Book Exchange vizeaza ideea colaborarii internationale pe plan artistic pe o perioada nedeterminata de timp. Editia a VIII-a a acestui proiect se va concretiza sub forma unei expozitii itinerante care va avea loc la Bucuresti (3-14 decembrie 2015, sala de expozitii Gallery), si Alexandria (martie 2016, Biblioteca Judeteana “Marin Preda”) si Focsani (aprilie 2016, Galeriile de Arta).
La aceasta editie, in urma evaluarii si selectiei lucrarilor de catre un juriu format din artisti profesionisti, vor participa:
Curator/organizator: Daniela Frumuseanu.
Institutii organizatoare: Universitatea Nationala de Arte Bucuresti (UNARTE) si Asociatia Nationala pentru Arte Vizuale Contemporane (ANAV).
Expozitie cu jurizare.
Din juriu a facut parte:
Joanne Luongo (S.U.A.), Miruna Hasegan si Daniela Frumuseanu (Romania)
Performance-uri:
Conections I  - 3 decembrie 2015, ora 19:30,
Conections II - 8 decembrie 2015, ora 19:00)
Performeri, studentii:
Liana Badalau, Iulia Balasoiu, Andreea Zahn, Bianca Ivan, Raluca Diaconu, Daria Vlad. La vernisaj prezentarea a fost realizata de Mirela Traistaru si Mihaela Varga, critic si istoric de arta.
Parteneri: Uniunea Artistilor Plastici din Romania, Gallery, Asociatia Femeilor Universitare, Fundatia Ileana Mustatza.
Parteneri media: Modernism, Art Out, Dialog Textil, Agentia de carte, Vreau Arta.ro, Top Business, Piata de arta, Artindex, Moir, Kodex, onlinegallery.ro, Health & Beauty magazine.
Procesare digitala materiale promotionale: Alexandra Neacsu, Razvan-Constantin Caratanase, Liviu Nedelcu.
Toamna bogata pentru Stefan Mitroi
Desi e aproape obsedat ca imbatraneste, Stefan Mitroi alearga mai iute decat cand era tinerel spre un paradox cu care se rasfata din plin si cu ingrijorare: e din ce in ce mai prolific (publica mai multe carti in fiecare an), fiind din ce in ce mai bun. Parca s-a umplut de carti si explodeaza pur si simplu, abia tine pasul cu sine. Cartile s-au adunat in mintea, in inima, in sufletul lui.
Nici nu incepuse bine toamna acestui an, ca, la Muzeul Taranului Roman, intr-o sala cu peste 100 de cititori cusurgii si dedati la fineturi, lansa o exceptionala carte de poeme in proza, “Jocuri de nenoroc” (Editie definitiva, zice autorul, taman ca sa scape de obsesia ca va rescrie cartea, ca de fapt cartea ramase in el si tinde sa mai iasa odata si nitel altfel).
Cartea fu ilustrata de Mihai Lupu-Calota, sensibila actrita Ioana Calota ceti meserias, indelung aplaudata, mai bine de 10 pagini din carte iar Floarea Calota canta cum numai domnia sa stie sa ne imblanzeasaca intarindu-ne cu magia muzicii de Teleorman. Ca sa fie familia intreaga, desi valcean dar cu scoala mare de Bucuresti, maestrul Dinu Sararu zise ce era de zis - ca Stefan Mitroi cam se duse pe drumul mare, adica pe-acolo cu Zaharia Stancu si Marin Preda.
Se dadura autografe si se bau VINARTE, pentru ca unui cititor rafinat, Sergio Faleschini, ii place cum scrie Stefan Mitroi. Nici nu se termina toamna, ca-n miezul lui noiembrie, la Targul de carte, la Romexpo, Stefan Mitroi prezenta, tot cu vreo 100 de cititori nesatui, romanul “Balciul de argint”, cu o postfata de Dinu Sararu care scrise ce zisese despre realismul folcloric al autorului care reuseste temeinic sa mai puna in mintea cititorilor elemente identitare de care cam avem nevoie noi romanii.
Floarea Calota fu pacalita si canta iar, fara microfon. Gheorghe Turda, constient ca Teleormanul se invecineaza cu Maramuresul, canta si domnia sa desi nu fu lansarea cartii, ci doar o repetitie. Lansarea se face acusi, cand ziarul Top Business e proaspat tiparit, la inceput de decembrie, la Marshall si o sa povestim la inceputul anului viitor cine veni, cine cinta, cine vorbi si ce bauram.
O sa fac rost si de pozele copertilor si voi scrie pe rand despre cele doua carti editate de RAO si pe care si domniile voastre le puteti ceti de nu se vor fi terminat deja. Eu mi-as dori, pentru ca m-ar distra foarte tare sa vaz editia a doua la editia definitiva.
sus
 
sus
sus
Constantin DUMITRU
 
 
 
Editia Decembrie 2015