Promovam performanta economica !
News!
Editia online a publicatiei tiparite "TopBusiness"
DNA
l-a citit?
,,Dezvoltarea competentelor
in transplant”
Inca doi
baieti destepti
pierd procesul
cu Hidroelectrica
Interviu cu domnul
Sergio Faleschini,
Presedintele companiei VINARTE,
creatorul evenimentului "Floare de toamna"
Un "tsunami" de solidaritate la Bruxelles si in Belgia
COLECTIV
Insolventa pentru persoanele fizice
Expozitia GENEZE
Find more about Weather in Bucharest, RO
> - click pe imagine pentru detalii -
Editia online a publicatiei tiparite "TopBusiness"
Toate drepturile de autor apartin TopBusineesNews
Reproducerea oricarei imagini sau oricarui text din acest site se poate face doar cu acordul TopBusineesNews
Potrivit art 206 Cod Penal responsabilitatea juridica apartine autorilor textelor publicate.
Editor General:
Constantin DUMITRU
Editori Seniori:
acad Florin FILIP, prof univ dr Radu MUNTEANU,
prof univ dr Corneliu TURIANU
News!
Promovam performanta economica !
     Definitivarea constructor civile de la Magurele va depasi ultimul termen agreat, anume decembrie 2015. Directorul IFIN-HH, Prof. Dr. Nicolae-Victor Zamfir a declarat ca lucrarile vor intarzia cateva luni, insa ca acest lucru nu va costa Romania.
de Andrei MORARU
Decembrie 2015
Un purtator de cuvant al Comisiei Europene a declarat pentru Top Business:
     ,,Pe 13 iulie, autoritatile romane au inaintat o solicitare pentru modificarea fazelor proiectului prin mutarea etapelor care nu vor putea fi finalizate pana pe 31.12.2015 in faza a doua de implementare si ca acestea sa fie finantata in cadrul perioadei programatice 2014-2020.
Tudor Prisecaru, Presedinte al Autoritatii Nationale pentru Cercetare stiintifica (ANCS), a declarat luna trecuta pentru Realitatea:
     "Pozitia oficiala a Ministerului este ca decursul lui este normal, avand in vedere complexitatea proiectului, avand in vedere ca sunt constructii care nu s-au mai realizat in lume. Intarzierea aceasta se datoreaza in primul rand, din doua cauze majore: prima este aceea ca in timpul derularii constructiei comunitatea stiintifica a considerat ca trebuie aduse modificari (...).
     ,,Conform evolutiei lucrarilor de construct, se prefigureaza o intarziere in finalizarea lor de cateva luni. Aceste intarzieri, in masura in care nu afecteaza implementarea intregului proiect, asa cum este cazul in prezent, nu implica penalitati din partea Comisiei Europene sau costuri suplimentare nici din fonduri europene si nici din bugetul de stat", a spus Nicolae-Victor Zamfir, directorul IFIN-HH s1 directorul proiectului ELI-NP.
     Implementarea ELI-NP a fost gandita in doua etape. In cadrul primei etape, termenul initial pentru finalizarea constructor a fost martie 2015. Din cauza intarzierilor acesta a fost prelungit pana in iunie 2015, respectiv decembrie 2015. Insa, constructorul STRABAG nu va termina constructiile in timp util.
     ,,Cauzele intarzierilor sunt multiple: avizul tardiv de la Apele Romane, asistenta tehnica deficitara din partea proiectantului si nerespectarea unor termene de execute", a spus Nicolae-Victor Zamfir.
     Neindeplinirea ultimului termen creeaza complicatii pentru proiect. Prima etapa a fost finantata in cadrul perioadei programatice 2007-2013, iar pe 31.12.2015 se incheie perioada de eligibilitate pentru proiecte si programe desfasurate in aceasta perioada. In general, proiecte care depasesc aceasta data pot fi finalizate pe cheltuiala beneficiarului, se poate face o cerere de finantare pentru perioada 2014-2020 sau proiectul poate fi anulat.
  In acelasi timp, autoritatile romane au cerut cresterea costului total, inclusiv TVA, la 387 milioane de euro fata de suma intiala de 356 milioane de euro din cauza noilor activitati incluse in proiect. Comisia Europeana analizeaza in prezent aceasta solicitare, iar decizia va fi anuntata in saptamanile urmatoare."
Costurile pentru intarzieri sunt incerte deoarece constructia este inca in desfasurare, iar detaliile despre contract sunt confidentiale. Foarte multe depind de raspunsul Comisiei Europene si de cat de repede va putea recupera timpul pierdut constructorul austriac.
,,Intrucat constructia este in desfasurare, efectul mtarzierilor in efectuarea unor lucrari nu se poate determina cu precizie pentru ca pana la finalizare unele intarzieri pot fi recuperate - lucru de dorit - sau pot fi amplificate. Concluziile se vor trage la finalizarea lucrarilor", au spus Oficialii STRABAG si ca nu pot divulga informatii despre proiect. Conform acestora, ,,nu putem raspunde niciunei intrebari deoarece suntem obligati prin Contract la pastrarea confidentialitatii".
Al doilea motiv pentru care ar putea sa existe intarzieri este acela ca nu s-a putut obtine un aviz de la Apele Romane. In primul rand, aceste doua probleme au cauzat intarzierile despre care vorbiti." 
Ansamblul constructiilor civile contine cladirea pentru experimente, cladirea pentru birouri, casa de oaspeti si cantina. A doua faza a proiectului ELI-NP va fi finantata din alocarile bugetare pentru 2014-2020 prin programul pentru competitivitate. Aplicatia pentru cea de-a doua faza de implementare poate fi trimisa Comisiei pana la sfarsitul anului 2015. Termenul final pentru cea de-a doua faza a proiectului este anul 2018.
Intarzie din nou constructiile laserului de la Magurele
Biroul de Presa al COMB


     La inceputul lunii octombrie, Camera de Cornert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB) si Camera de Cornert si Industrie Prahova (CCI Prahova), cu sprijinul Sectiei Comerciale si Economice a Ambasadei Republicii Bulgaria in Romania au organizat o misiune economica la Sofia.
 
     Programul profesional al misiunii a inclus un Forum de afaceri, organizat la Sofia, in colaborare cu Camera de Cornert si Industrie a Bulgariei, in cadrul caruia companiile romanesti au avut intalniri bilaterale cu parteneri potentiali din tara vecina.
     Evenimentul a fost onorat de prezenta Excelentei Sale Anton Pacuretu, ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Republica Bulgaria, a sefului Sectiei Comerciale si Economice a Ambasadei Republicii Bulgaria in Romania, Bronislav Denev, a presedintelui CCI Bulgaria, Tsvetan Simeonov, si a vicepresedintelui Camerei de Comerf si Industrie a Romaniei si presedintele CCI Prahova, Aurelian Gogulescu.

Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti
     Din delegatia bucuresteana condusa de Mihai Andritoiu, presedintele Sectiunii Comert si vicepresedinte al CCIB, au facut parte reprezentanti ai unor companii ce-si desfasoara activitatea in industria energetica, turism, industria alimentara, constructii de masini, automatizari, telecomunicatii si consultanta in domeniul fondurilor europene, interesul membrilor delegatiei romane indreptandu-se, in principal, catre identificarea de noi oportunitati de afaceri si de cooperare in proiecte, dar si catre export-import.
     Delegatia CCI Prahova a fost condusa de presedintele Aurelian Gogulescu, vicepresedinte al Camerei de Cornert si Industrie a Romaniei.
     "Interesul manifestat de comunitatile de afaceri din Romania si Bulgaria, potentialul celor doua economii si vointa politica manifestata la Bucuresti si Sofia sunt trei motive puternice care ma determina sa fiu optimist in ceea ce priveste evolutia viitoare a relatiilor noastre economice si de colaborare", a subliniat Mihai Andritoiu in cadrul Forumului, in preambulul prezentarii potentialului economic al Bucurestiului si a oportunitatilor de afaceri si investitionale oferite de acesta.
     In marja Forumului, Mihai Andritoiu a avut o inalnire de lucru cu Georgi Stoev, vicepresedinte al CCI Bulgaria. Potrivit statisticii romane, Bulgaria este un important partener economic al tarii noastre. In primele sase luni ale anului 2015, a fost consemnata o valoare a schimburilor comerciale bilaterale de 1,77 mld. euro, cu 7,1% peste nivelul inregistrat la jumatatea anului trecut, din care 915 milioane euro exporturi romanesti catre Bulgaria (in crestere cu 4,8% fata de 6 luni 2014) si 859 milioane euro importuri din din tara vecina (cu 11,6% peste valoarea consemnata in perioada similara a anului trecut).
Capitala Israelului gazduieste corepunzator Camera de Comert Romania - Israel.
Camera
de Comert
Romania - Israel
arata bine
In Romania,
institutia a fost creata
chiar la inceputul anilor 90, presedintele acestei camere conducand organizatia
camerelor de comert mixte din tara noastra.
(D.D)
 
Misiune economica in Bulgaria
 
     In Romania, rezultatele Trusted Brands 2015 au reconfirmat ca romanii sunt consecvenţi in opţiunile de consum si le raman fideli marcilor care reusesc sa le castige increderea se arata in studiul realizat de Reader's Digest Romania.
TRUSTED BRANDS 2015
Romanii au incredere in marcile romanesti
Florin Petrescu, country manager Reader's Digest Romania a declarat: "Anul acesta, celebram in Romania o editie aniversara: sondajul Trusted Brands implineste zece ani. si imi face placere sa constat ca, si de aceasta data, marcile romanesti sunt premiante. Doua treimi dintre categorii sunt castigate de branduri autohtone".
de Comelia STANCIU
Castigatori
TRUSTED BRANDS Romania 2015:

- Automobile: Volkswagen
- Electrocasnice: Bosch
- Computere personale: HP
- Telefonie mobila: Samsung
- Operatori telefonie mobila: Orange
- Camere foto: Nikon
- Agenţii de turism: Paralela 45
- Banci: Banca Transilvania
- Carduri de credit: Visa
- Companii de asigurari: Allianz
- Furnizori servicii internet RCS &
- Benzinarii: Petrom
- Vitamine: Eurovita
- Remedii impotriva racelii si gripei: Nurofen
- Analgezice: Algocalmin
- Produse de ingrijire a parului: Nivea
- Produse de ingrijire a pielii: Nivea
- Produse de machiaj: Avon
- Detergenti: Ariel
- Cereale pentru micul dejun: Nestle
Categorii locale:

- Produse de panificaţie: Vel Pitar
- Produse lactate: Napolact
- Produse din carne: Cris-Tim
- Ulei de gatit: Untdelemn de la Bunica
- Condimente: Fuchs
- Ape minerale: Borsec
- Hrana pentru animale: Pedigree
- Clinici private: Medlife
- Cafea Jacobs
- Pasta de dinti: Colgate
- Farmacii: Catena
- Retailer electrocasnice: Altex
- Sapun: Dove
- Deodorant: Nivea
- Centre comerciale: Kaufland
- Cotidiane: Adevarul
- Staţii radio: Europa FM
- Staţii TV: ProTV
Din din cele 38 de categorii pentru care s-a votat in Romania, doar cinci si-au schimbat liderii in acest an.   La majoritatea categoriilor, castigatorii raman aceiasi, indiferent de schimbarile care se produc pe piaţa.
Sapte branduri au reusit chiar sa isi pastreze prima poziţie in topul increderii timp de un deceniu, de la inceputul studiului (de ex. Borsec la categoria Apa minerala, Ariei la categoria Detergent, Petrom la categoria Benzinarii, ProTV la categoria Televiziune).
Schimbari de lider au aparut, in acest an, la urmatoarele categoriiElectrocasnice (unde Bosch a reusit sa depaseasca Philips,caştigatorul tradiţional), Companii de asigurari (unde Allianz Tiriac trece pe primul loc, in defavoarea Astea Asigurari), 'Telefonie mobila (unde Samsung a surclasat Nokia), Operator de telefonie mobila (unde Orange a preluat primul loc de la Vodafone, castigatorul ediţiei precedente), Produs de ingrijire a parului (Nivea a trecut pe prima poziţie, ocupata anul trecut de Head&Shoulders).
Dupa ce, in ultimii ani, studiul a consemnat revenirea in forţa a brandurilor romanesti, si 2015 aduce confirmarea faptului ca increderea romanilor in acestea se menţine constanta. Anul acesta avem 17 categorii castigate de marci autohtone.
Secţiunea dedicata Instituţiilor a oferit o surpriza placuta: in Romania, increderea in Uniunea Europeana, internet si companiile internaţionale este cea mai mare, comparativ cu celelalte ţari europene participante la studiu. Jumatate dintre romani au incredere in UE, faţa de media de numai 27% a celorlalţi europeni.
La secţiunea Profesii, campionii increderii la romani raman, ca si in anii trecuţi, pompierii (92%) si piloţii (89%). Interesant este insa ca, pentru prima data, urca pe podiumul increderii o noua categorie profesionala: mestesugarii, carora nu mai puţin de 79% dintre romani le-au acordat increderea lor.
Pe ultimul loc al clasamentului se menţin politicienii: acestia s-au prabusit in ultimul an de la procentul de incredere de 9% la 5%, cu 9% mai mica decat media europeana. Astfel, romanii sunt respondentii cu cea mai mica incredere in politicieni dintre europenii participanţi la studiu.
Studiul Trusted Brands isi propune si reuseste, de un deceniu si jumatate, sa identifice marcile in care europenii au incredere si sa descopere ce criterii stau la baza deciziei de a opta pentru o anumita companie sau un produs. Si in Romania s-a creat deja o tradiţie din a evidenţia, an de an, brandurile cu cea mai buna reputaţie in randul consumatorilor.
In ţarile in care au castigat, companiile care s-au situat pe primul loc au dreptul sa foloseasca gratuit emblema Trusted Brands in campaniile publicitare, sau chiar pe eticheta de produs - lucru care se intampla de cativa ani incoace si in Romania.
Branduri de renume, precum Ariei, Borsec, Eurovita, Medlife, Nivea, Fuchs, Avon si altele, au ales deja sa afiseze emblema Trusted Brands, dovada increderii consumatorilor, in campaniile lor.
Trusted Brands 2015 s-a desfasurat concomitent in sapte ţari europene, printre care si Romania, respondentii avand la dispoziţie pentru a alege 20 de categorii comune si un numar de maximum 18 categorii locale.
Participanţii la sondaj nu au primit variante de raspuns, ci au fost rugati sa nominalizeze ei insisi marcile in care au incredere si sa le evalueze apoi in funcţie de "Calitate", "Valoare excelenta", "Imagine puternica", "inţelegerea nevoilor clienţilor" si „Responsabilitate sociala".
Studiul a fost realizat in perioada septembrie - noiembrie 2014, iar respondentii au fost selectaţi din baza de date de clienţi activi ai Reader's Digest din ţarile participante: Austria, Elveţia, Finlanda, Germania, Portugalia, Romania si Rusia in perioada menţionata, in Europa s-au trimis 285.3% de chestionare cu intrebari deschise, dintre care 50.000 in Romania
Selectarea esantionului consultat a fost efectuata astfel incat sa reflecte profilul populaţiei din fiecare ţara. Din Romania au fost analizate 1.986 de chestionare completate. Procesarea datelor si a rezultatelor a fost operata de catre compania britanica Wyman Dillon Ltd..
„Voi semna ordinul in acest sens", a spus ministrul educatiei. „Am in vedere crearea, in cel mai scurt timp, a unui cadru normativ clar, coerent privind doctoratul in Romania".
Cine n-are doctorat sa nu-si mai cumpere!
Institutia a fost incapabila sa analizeze situatiile de plagiat din doctoratele politicienilor
Adrian Curaj a decis
revocarea Consiliului National de Etica
     Important este, insa, sa se analizeze (ancheteze) alte sute de doctorate dubioase. Juristi ciorditori sustin ca daca un consiliu s-a pronuntat favorabil, plagiatorii nu mai pot fi acuzati. Parca n-am avea cod penal si parca plagiatul n-ar fi tot un furt. Lucrurile sunt foarte simple: daca e prins un plagiator, trebuie condamnat iar membrii consiliului sau comisiilor care au iscalit in favoarea plagiatorului trebuie tratati ca niste complici si condamnati si ei. (Serviciul Flagant de Informatii)
„Trebuie sa refacem increderea in sistemul de educatie din Romania. Avem experienta si expertiza pentru a pune la punct, in baza legii, cu modificari si clarificari, unde este cazul, un mecanism in spiritul bunei practici internationale".
Evident, schimbarea Consiliului National a amanat decizia privind acuzatiile aduse generalului Toba, noul ministru de interne. Prin ianuarie-februarie, noul consiliu va transa situatia.
Adrian Curaj a spus ca va da mai multe detalii dupa ce se va intalni cu consiliul rectorilor si cu membri ai Academiei Romane.
El a aratat ca revocarea consiliului este legata de „recapatarea increderii in ce se intampla in zona de doctorate in Romania", in plus, nu se va mai face o verificare diferita a doctoratelor demnitarilor si a doctoratelor celor care nu ocupa functii publice.
     Elsid a formulat contestatie Impotriva masurii de aplicare a clauzei de forta majora in anul 2012, Inregistrata pe rolul Tribunalului Bucuresti sub nr. 31833/3/2012. Prin sentinta civila nr. 1443/11.02.2015 Tribunalul a respins contestatia ca neIntemeiata si a obligat Elsid la plata cheltuielilor de judecata.
     Efectul activarii fortei majore a fost reducerea in cheie matematica a cantitatilor de energie catre toti cei 41 de parteneri contractuali. Dar Elsid, Electrocarbon, Energy Holding au contestat aceasta masura. Ce conta daca Hidroelectrica murea... ei sa faca profit", a declarat av. dr. Remus Borza, reprezentantul administratorului judiciar.
Mihai Tufan si Mihai Anastasescu, actionarii companiei Elsid Titu SA, au pierdut definitiv procesul cu EURO INSOL, administratorul judiciar al Hidroelectrica. Curtea de Apel Bucuresti a respins recursul formulat de Elsid Impotriva masurii administratorului judiciar de aplicare, in anul 2012, a clauzei de forta majora in contractul de furnizare energie electrica Incheiat cu Hidroelectrica
     Impotriva acestei sentinte a declarat recurs Elsid, insa Curtea de Apel, prin decizia data saptamana trecuta, a respins acest recurs, hotararea devenind astfel definitiva. Elsid, trader de energie si producator de electrozi siderurgici, a contestat masura adminis-tratorului judiciar Euro Insol de activare a clauzei de forta majora in perioada 01 august 2012-01 decembrie 2012, clauza ce a avut ca efect diminuarea cantitatii de energie pe care Hidroelectrica a livrat-o Elsid in perioada mentionata.
     Din 2012 Hidroelectrica s-a confruntat cu cea mai mare seceta din istoria companiei, in 2012 Dunarea a Inregistrat cele mai mici debite din ultimii 150 de ani, in 2012 Hidroelectrica a consemnat cea mai mica productie de energie realizata vreodata de doar 11,8 TWh, in 2012 Hidroelectrica avea semnate contracte de 20 de TWh. Ca sa-si onoreze aceste obligatii contractuale, Hidroelectrica cumpara de la producatorii termo la preturi cuprinse intre 260-300 lei/ MWh si din piata reglementata la 350-400 lei/MWh ca sa o vanda baietilor destepti in pierdere la preturi cuprinse intre 103-132 lei MWh.
     Cand nu a mai avut bani, dupa ce intrase intr-un deficit de numerar de 783 milioane lei si pe o pierdere de 500 milioane lei, Hidroelectrica a activat forta majora. Hidroelectrica nu s-a prevalat de o maniera arbitrara de aceasta clauza contractuala si legala, Camera de Comert si Industrie a Romaniei fiind institutia care a emis certificatul de forta majora.
     Forta majora este o clauza exoneratoare de obligatii fiind recunoscuta in legislatia tuturor tarilor democratice, indiferent de sistemul de drept. Dar nu si de baietii destepti. Aceasta atitudine de fronda fata de o companie ajunsa in incapacitate de plata arata mercantilismul si ferocitatea cu care tratau baietii destepti Hidroelectrica.

     Mentionam ca, la momentul deschiderii procedurii insolventei, societatile Elsid si Electrocarbon Slatina, o alta companie detinuta de Mihai Tufan si Mihai Anastasescu, aveau un pret contractual fix de 103 lei/ MWh departe de a acoperi pretul de cost de 187 lei/MWh si fiind evident mult mai mic decat pretul pietei, care oscila in jurul valorii de 220 lei/MWh. Cele doua contracte Incheiate de Hidroelectrica cu Elsid Titu si Electrocarbon Slatina au generat, in perioada 2006 - 31 mai 2012, o pierdere de 200 milioane lei.
     „Hidroelectrica nu este a lui Borza. Dar cu atat mai mult nu este nici a lui Buzaianu, Anastasescu, Tufan, Machinski sau a altor baieti destepti. Hidroelectrica este o companie strategica a Romaniei, este o companie vitala pentru poporul roman. Orice atac la adresa Hidroelectrica trebuie perceput si sanctionat ca un atac la adresa Romaniei.
Acesti baieti, care timp de zeci de ani au spoliat companiile statului trebuie sa Inteleaga ca a venit timpul sa se opreasca si implicit sa plateasca Astept ca institutiile statului sa isi faca datoria si in ceea ce ii priveste. Este culmea tupeului ca dupa ce ai dat o gaura de peste un miliard de euro la Hidroelectrica sa mai pretinzi 600 milioane euro daune ca urmare a denuntarii acestor contracte.
     Euro Insol si Hidroelectrica au fost aparate in instanta de avocatii de la Borza si Asociatii, respectiv Stanescu, Milos, Dumitru si Asociatii, iar Elsid Titu S A. a fost reprezentata de Razvan Dinca si Asociatii.

Biroul de presa al Hidroelectrica
Atat EURO INSOL cat si ulterior ANAF, Curtea de Conturi, DNA si mai nou Consiliul Concurentei au stabilit ca aceste contracte sunt ilegale, fiind incheiate in frauda Hidroelectrica si implicit a statului.
Sa tarasti Hidro-electrica timp de mai bine de 3 ani de zile pe la toate instantele din Romania si mai nou pe la Paris, Washington, Zurich sau Geneva, blocand iesirea din insolventa si listarea celei mai valoroase companii a statului roman, nu este un simplu abuz de drept procesual, reprezinta un veritabil atentat la siguranta si interesele statului roman, care va trebui sanctionat ca atare", a declarat av. dr. Remus Borza, reprezentantul administratorului judiciar.
Inca doi baieti destepti pierd procesul
cu Hidroelectrica
Interviu cu domnul Sergio Faleschini,
Presedintele companiei VINARTE, creatorul evenimentului "Floare de toamna"
sus
 
 
Editia Decembrie 2015